Wystawa Ostatni Dzień Lata

Opowieść o najcenniejszych, letnich wspomnieniach.
31 sierpnia, w symboliczny ostatni dzień lata, zoorganizowaliśmy dla  mieszkańców Warszawy na „Letnie ostatki” – plenerowe wydarzenie, na którym przywołaliśmy świat II Rzeczpospolitej, wspomnienie ostatnich letnich dni 1939 roku, na chwilę przed wybuchem II wojny światowej. W ten jeden dzień, od wschodu do zachodu słońca, można było zwiedzić wystawę plenerową „Ostatni dzień lata. 1939”, prezentującą świat i społeczeństwo sprzed 80 lat – poprzez relacje ówczesnych dzieci i młodzieży przywołajliśmy wspomnienia beztroskich wakacji 1939 roku.

„Ostatni dzień lata” to historia o beztrosce i dzieciństwie, w którym zło występuje tylko w zabawie a nadchodząca wojna jest czymś frapującym. To opowieść o dziecięcym pojmowaniu dorosłych spraw. To wspomnienia, które zachowujemy przez lata, to młodzieńcze pragnienia które nigdy nie zostały zrealizowane. To przede wszystkim wystawa stworzona na podstawie relacji osób, które pamiętają wakacje 1939 roku.

Relacje

Wysłuchaj najcenniejszych wspomnień. Co jest warte pamięci po 80 latach? Jaki kolor, zapach, smak przetrwają próbę czasu. Lato 1939. Ostatnie takie wakacje. Jak zapamiętali ostatnie chwile II Rzeczpospolitej? Wypowiedzi zostały nagrane w ramach projektu „Ostatni Dzień Lata” realizowanego przez Fundację na rzecz Wielkich Historii. Materiał został opracowany przez Storytel.