Wirtualne Muzeum Konfederacji Barskiej

Wirtualne Muzeum Konfederacji Barskiej to serwis, który w atrakcyjnej i interaktywnej formie (odwołującej się do mechanizmów gry RPG)  będzie prezentował opracowane w postaci cyfrowej obiekty muzealne pochodzące z pochodzące z kilkunastu ośrodków z Polski i zagranicy. Użytkownicy będą mogli poznać historię pierwszego polskiego narodowego powstania wcielając w jedną z historycznych postaci, z jej perspektywy będzie poznawał burzliwe wydarzenia.

Otwarcie serwisu jest planowane na drugą połowę 2019 roku.

Parterami projektu są Archiwum Akt Nowych, Zamek Królewski w Warszawie, Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie, Biblioteka Narodowa w Warszawie, Muzeum Historyczne Krakowa, Muzeum im. Leona Karcińskiego w Nowym Żmigrodzie.

W 2018 roku dzięki dofinansowaniu ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w wysokości 70.000,00 złotych, w ramach programu Kultura Cyfrowa przeprowadzony został pierwszy etap prac. W ramach zrealizowanych działań została przeprowadzona  między innymi digializacja zbiorów związanych z konfederacją barską Zamku Królewskiego w Warszawie oraz Muzeum im. Leona Karcińskiego w Nowym Żmigrodzie.